

Us preguntareu, què hi fa la foto d’un mussol il·lustrant un article sobre màrqueting? Té la seva explicació, no us espanteu 😀 No es tracta d’un mussol qualsevol, és un mussol sorprès -o almenys això indicaven les etiquetes de la imatge- i, precisament, el que busca el tipus de màrqueting del que us parlarem avui, el Màrqueting de Guerrilla, és sorprendre, captar l’atenció del potencial comprador o usuari per tal de potenciar la notorietat de la marca. Això, en un moment en el que la publicitat tradicional està saturada i cada cop és més complicat arribar al nostre públic objectiu, el converteix en una alternativa a tenir molt en compte per donar a conèixer la nostra marca.
Però anem a pams, al post d’avui us explicarem en què consisteix el Màrqueting de Guerrilla, en què pot beneficiar a la vostra marca o producte i de quina forma es pot portar a la pràctica.
Què es el Màrqueting de Guerrilla?
És cert que en els últims temps, el Màrqueting de Guerrilla ha experimentat una gran popularitat, no obstant això, aquest terme no és nou. El primer cop que va aparèixer va ser l’any 1983 al bestseller Guerrilla Marketing: Secrets for Making Big Profits from Your Small Business d’en Jay Conrad Levinson.
Considerat el pare d’aquest tipus de màrqueting, Levinson el defineix de la següent manera:
El MKT de guerrilla és la veritat feta fascinant. Assolir les fites habituals mitjançant mètodes poc convencionals. La principal inversió no són els diners, sinó el temps, l’energia, la imaginació i la informació.
Potser es tracta d’una definició una mica literària, però ja en podem extreure algunes conceptes claus del Màrqueting de Guerrilla:
- Busca la fascinació del públic
- Utilitza mitjans no convencionals
- Prioritza la creativitat per sobre de la inversió econòmica
Així doncs, ens trobem davant d’un grup d’estratègies i tècniques de màrqueting que, contràriament al que fa la publicitat tradicional, no inverteixen en comprar espais publicitaris als mitjans de comunicació convencionals – televisió, ràdio, premsa…-, sinó en captar l’atenció dels consumidors potencials mitjançant l’ingeni i la creativitat. En aquest sentit, el Màrqueting de Guerrilla va a trobar a l’ audiència en el seu entorn quotidià (espais, productes d’ús habitual o internet,…) i en capta l’atenció d’una manera diferent i sense fer una gran inversió de recursos.
Tipus de Màrqueting de Guerrilla
Encara que no es tracta, ni molt menys, d’una llista exhaustiva – ja que no és fàcil classificar accions que es basen en la originalitat i l’ingeni- , alguns dels tipus de Màrqueting de Guerrilla que podem trobar són els següents:
- Ambient Marketing: aquesta tècnica és una de les més vistoses, ja que utilitza els elements de l’entorn quotidià (mobiliari urbà, escales mecàniques, passos de vianants, etc.) per transmetre un missatge creatiu i molt atractiu.
- Ambush Marketing: es tracta d’una tècnica en la que una marca connecta el seu producte amb un esdeveniment concret o amb la promoció d’una altra marca per guanyar notorietat sense invertir en patrocinis o publicitat pròpia. S’ha d’anar molt en compte perquè, com que s’aprofita de recursos de tercers, ratlla la legalitat i l’ètica.
- Wild Posting: una de les tècniques més utilitzades i més barates, encara que s’haurien de tenir en compte les normatives municipals. Consisteix en col·locar un gran nombre de cartells o adhesius promocionant la teva marca, esdeveniment, etc. en un lloc concret.
- Màrqueting d’Experiència: amb aquesta tècnica, el que pretén la marca és provocar una resposta emocional en el públic mitjançant una experiència interactiva compartida.
- Flashmob: potser és una de les tècniques més conegudes i té un gran poder de viralització. A grans trets, és una acció organitzada en la que un gran grup de persones es reuneixen en un lloc públic per dur a terme una coreografia.
Com ja hem dit abans, aquestes no són les úniques accions de Màrqueting de Guerrilla que es poden dur a terme, especialment perquè és un camp en el que, com es sol dir, la imaginació és el límit. En posteriors articles aprofundirem més en cadascuna d’aquestes tècniques.
Com a emprenedor o petit empresari, en què em pot beneficiar el MKT de Guerrilla?
Fixem-nos en algunes de les característiques del MKT de Guerrilla que enumera Levinson en el seu llibre:
- Prioritza la inversió en temps, energia i imaginació, no en diners.
- S’ajusta a petits negocis, no a grans empreses.
- Incentiva l’ús de les noves tecnologies ja que són poc costoses i il·limitades.
És cert que moltes grans empreses han començat a incloure el MKT de Guerrilla en les seves estratègies de comunicació, però si hi ha un sector per al que és ideal aquest tipus de MKT, ja des del seu plantejament, és per als petits empresaris i els emprenedors amb un pressupost de comunicació ajustat. Comprar espais publicitaris als mitjans de comunicació convencionals no està a l’abast de tothom i, a més, és molt complicat competir en igualtat de condicions amb les grans marques que s’hi solen anunciar. Una acció de Màrqueting de Guerrilla ben pensada en combinació amb Internet – xarxes socials, YouTube, Snapchat, Vine etc. són grans aliats d’aquestes tècniques – poden fer la teva marca memorable, atractiva i interessant. En aquest sentit, el Màrqueting de Guerrilla és el company ideal del Màrqueting de Continguts, ja que amb l’acció de guerrilla estem creant continguts que el MKT de Continguts ajudarà a viralitzar, assolint així l’objectiu de la campanya.
Però, compte! No hem d’oblidar que l’objectiu del Màrqueting de Guerrilla és guanyar notorietat, fer que el consumidor s’identifiqui amb la marca i afavorir el record, no “vendre” un producte. De fet, les campanyes de guerrilla no es centren tant en informar sobre les característiques d’un producte o servei, com en crear experiències. Així que haurem d’analitzar si aquestes tècniques són adequades per al nostre objectiu de màrqueting.
Altres prevencions que hem de tenir en compte a l’hora de posar en pràctica el MKT de Guerrilla són treballar molt bé el missatge de la campanya – per evitar que sigui mal entès – i assessorar-nos abans de portar a la pràctica la nostra acció, ja que si utilitzem espais públics o privats, podem necessitar permisos.
Per acabar, deixem parlar de nou a Levinson:
Vet aquí el que no és el MKT de Guerrilla: car, fàcil, comú, malgastador, après a les classes de màrqueting, practicat per les agències de publicitat o conegut pels seus competidors.